MENU
PROMOCJE

PREMIUJEMY



KUP PORADNIK!
ZBIERAJ KODY,
ODBIERAJ NAGRODY!
POLECAMY
 
To tylko jedna z naszych porad. Zadzwoń na infolinię i dowiedz się więcej.

Porada 168. Popieraj obsługę na życzenie (call party).
Obsługa na życzenie to sytuacja, w której klient wyraźnie prosi, by obsługiwał go konkretny kelner. Kiedy klient zgłosi taką prośbę, to najwyraźniej oznacza, że jego ostatnie doświadczenie było wyjątkowe. Zachęć swoich kelnerów, by informowali klientów, że podczas następnej wizyty mogą prosić ich o osobistą obsługę. Możesz nawet zaopatrzyć kelneró w specjalne wizytówki.

Porada z książki: Skuteczna promocja i reklama za kilkanaście złotych dziennie (cz. I)
Infolinia: 0801 811 030 telefon stacjonarny (koszt jak za połączenie lokalne), 048 385 89 00 Telefon komórkowy (koszt wg. stawek operatorów)


Wpisz dane, aby nieodpłatnie pobrać fragmenty poradników. Link do darmowych porad zostanie wysłany na Twój adres mailowy.

* imię: 
* nazwisko: 
* stanowisko: 
* województwo: 
* e-mail: 
* nr kontaktowy: 
* Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych wyłącznie do celów CTI Media oraz przyjmowanie materiałów promocyjnych drogą elektroniczną, w myśl ustaw: "O ochronie danych osobowych" z dnia 29.08.1997 r. i "O świadczeniu usług drogą elektroniczną" z dnia 18.07.2002 r.

Pola oznaczone * są wymagane


 
Poradniki  |  O serii  |  Eksperci  |  Porady  |  Zamówienia  |  O nas  |  Kontakt  |  Linki